ایمنی تأسیسات
بخش دوم
نکات ایمنی و مهم اجرایی در مورد لوله و اتصالات آب
- از هرگونه ضربه یا فشار ناگهانی به دو سر لوله جدا خودداری نمایید زیرا سر لوله بسیار حساس است و ضربه وارده به آن باعث انتشار ترک خواهد شد.
- از لوله و اتصالات آک در مقابل هرگونه ضربه و یا افتادن اشیاء بر روی آن محافظت نمایید خصوصاً در دماهای اطراف صفر درجه سانتی گراد هیچگونه ضربهای به آن وارد نکنید.
توضیح مهم: لوله تا حدودی در برابر ضربه مقاوم است؛ اما میزان این ضربه نباید در دمای صفر درجه سانتی گراد از ۱۵ ژول بیشتر باشد. چون میزان انرژی ضربهها در حالت عادی نامعلوم است بایستی لوله را در برابر هرگونه ضربه محافظت کرد.
- از لولههای ضربه خورده و ترکدار و یا سوراخدار هرگز استفاده نکنید.
- برای اتصال قطعات فلزی به اتصالات تلفیقی بهجای خمیر و کنف، از نوارتفلون یا مایعات آببندی مجاز استفاده نمایید.
- برای اتصال قطعات فلزی به اتصالات تلفیقی حتیالامکان از آچار غیرفلزی استفاده کنید.
- مراقب باشید که فشار زیادی به اتصالات وارد نشود.
توضیح: چرخش بیشازحد با هر وسیلهای باعث شکستن لوله یا اتصال میگردد.
- برای اتصال قطعات فلزی به اتصالات تلفیقی دقت کنید بههیچوجه از مغزیهای فلزی مخروطی با اصطلاحاً کونیک استفاده نشود.
- در انتهای مسیر و محلهای نصب شیرآلات حتماً از بست استفاده نمایید.
- در لولهکشی توکار یا درون داکت ها و سقفهای کاذب هرگز لوله را بهصورت معلق و آویزان رها نکنید و در این شرایط استفاده از بست و تکیهگاه (ساپورت) الزامی است.
- لوله و اتصالات و بسیاری از مواد پلیمری دیگر مانند (PEX, PB, PVC, PE) در برابر اشعه ماورای بنفش آفتاب تخریب میشوند لذا آنها را نباید در زیر اشعه مستقیم آفتاب قرارداد ولی نور غیرمستقیم یا از پشت شیشه مشکلی ایجاد نمیکند.
- از لوله و اتصالاتی که بیش از شش ماه در معرض نور مستقیم آفتاب بودهاند در لولهکشی استفاده نشوند.
- شما میتوانید با یک سشوار صنعتی و ایجاد دمای ۱۴۰ درجه سانتی گراد لولههای تولیدشده را به شکل لوله خم درآورید ولی شعاع خم نباید کمتر از ۸ برابر قطر لوله باشد و توصیه میشود از لوله خم و حلقههای انبساط تولیدی استفاده کنید.
- برای ایجاد لوله خم هرگز از شعله مستقیم استفاده نکنید.
- برای عبور لولهها از رویهم حتماً از لوله خم استفاده کنید.
- چنان چه از لوله در خارج از ساختمان استفاده میکنید الزاماً بایستی اجرا بهصورت توکار بوده و عمق یخبندان در مورد لوله رعایت گردد.
- در صورت عدم امکان رعایت عمق یخبندان بایستی از عایق مناسب برای این منظور استفاده شود.
- از لوله و اتصالاتی که یکبار جوشخورده و حرارت دیدهاند برای جوشکاری مجدد استفاده نکنید.
- در لولهکشی کندانسورها برای جلوگیری از تعریق حتماً از عایق استفاده نمایید.
- درصورتیکه لوله بهصورت توکار استفاده میشود و مصالح روی لوله ضعیف و نا مقاوم هستند در خط آب گرم حتماً از عایق استفاده کنید. چراکه انبساط لوله آب گرم باعث ایجاد ترک در مصالح مذکور خواهد شد ولی مصالح باضخامت زیاد یا مقاومت بالا در برابر فشار انبساط لوله هیچ آسیبی نمیبینند.
طبق استانداردهای بینالمللی، عایقکاری برای لولههای آب سرد و گرم و برای همه انواع لولههای پلیمری و غیر پلیمری الزامی شده است ولی در کشور ما حتی لولههای فلزی را در بیشتر موارد عایقکاری نمیکنند.